bicikLbezpedala.hr - Biciklizam s nama počinje

Često postavljena pitanja – ČPP

Mali leksikon guralica

Često postavljena pitanja – ČPP

Prikupili smo najčešća pitanja na koja smo nailazili u dosadašnjem iskustvu s guralicama

 

Je li u cijene navedene na web stranici uključen PDV?

Da, u sve navedene cijene je uključen i PDV.

Sadrži li cijena jedinstvenog natpisa naljepnice s natpisom s obje strane bicikla?

Da, u cijenu jedinstvenog natpisa uključene su naljepnice s obje strane bicikla.

Paket sa sigurnošću želim preuzeti sutra. Mogu li izvršiti narudžbu?

Molimo da nas kontaktirate putem broja telefona navedenog na stranici kako bismo našli način za najbrže slanje paketa. Standardni rok dostave je od 1-4 dana, ali u većini slučajeva paket stigne u roku 1-2 radna dana. Ukoliko želite da vam isti bude dostavljen u roku jednoga dana, povećavaju se troškovi dostave.

Jesu li svi bicikli jednakih dimenzija?

Da, svi bicikli su jednakih dimenzija, a visina volana i sjedala se mogu postaviti prema željenoj visini.Ukoliko nam prilikom narudžbe date željene mjere, isti na adresu stiže unaprijed postavljen prema željenoj visini i spreman za korištenje.

Kakav bicikl preporučujete s obzirom na visinu djeteta?

Prema visini djeteta preporučujemo 4 načina postavljanja. Točne dimenzije i preporuke možete naći ovdje: Podešavanje bicikla bez pedala

Kakav bicikl preporučujete prema djetetovoj uzrasti?

Prema djetetovoj uzrasti preporučujemo 4 načina postavljanja. Točne mjere i preporuke možete naći ovdje: Podešavanje bicikla bez pedala

U roku koliko dana stiže paket?

Paket obično stiže u roku 1-4 radna dana, ovisno o tome gdje se šalje. Primjerice, u Zagreb stiže u roku 1-2 dana.

Kolika je cijena dostave na kućnu adresu?

Troškove dostave možete pronaći pod poljem Dostavna Sluzba. Ovisno o mjestu dostave, troškovi se kreću između 40 i 55 kuna.

U kojem vremenskom periodu naručeni paket stiže na otoke?

Sve informacije o dostavi vezanoj za otoke možete pronaći pod poljem Dostavna Sluzba na našoj stranici.

Koja je najniža visina sjedala?

Najniža visina sjedala računajući od poda je 28cm.

Od koje se uzrasti može koristiti bicikl?

Korištenje bicikla preporučujujemo od navršene 2 godine, premda postoji puno slučajeva u kojima su ih koristila djeca od navršenih 18-19 mjeseci također.

Koliko iznosi težina bicikla?

Bicikl je težak svega 2,5 kg, stoga se ne morate bojati da ga je teško bilo gdje ponijeti sa sobom.

Od kojeg je materijala izrađen bicikl?

Okvir bicikla je čelične konstrukcije, stoga se ne morate brinuti da će se uništiti ukoliko pokisne.

Mogu li se kod vas kupiti bicikli izrađeni od drveta?

Prodajemo isključivo bicikle iz naše proizvodnje, stoga ne postoji mogućnost kupovine drvenog bicikla.

Okreće li se volan u krug?

Da, jednako kao i kod normalnih biciklala, s tim da ne postoji opasnost od ozljeđivanja.

Volan malo zateže, zbog čega?

Kod sastavljanja bicikla volan uvijek dodatno stegnemo prvenstveno jer, djeci daje određenu sigurnost prilikom vožnje, a drugi razlog je što se tijekom dugotrajne uporabe isti vremenom opusti.

Kotač malo zateže, zbog čega?

Kod sastavljanja bicikla kotač uvijek dodatno stegnemo prvenstveno jer, djeci daje određenu sigurnost prilikom vožnje, a drugi razlog je što se tijekom dugotrajne uporabe isti vremenom opusti.

Koliko dugo vrijedi jamstvo na bicikl?

Na bicikl dajemo jamstvo dvije godine.

Što je potrebno za postavljanje volana i sjedala?

Za postavljanje  volana je potreban ključ broj 13, a za sjedalo inbus ključ broj 5.

Može li se naručiti bicikl visok 100cm i podešen prema L veličini?

Bicikl S i M veličine imaju standardnu cijev, a L i XL veličine dugu cijev. Ne preporučujemo korištenje duge cijevi na S i M veličine bicikla, iz razloga što ista tada dodiruje pod i može uzrokovati zapinjanje za rub pločnika i potencijalne ozlijede. Međutim, jednom kada postavite bicikl na L veličinu, za korištenje bicikla biti će potrebna duga cijev, stoga preporučujemo narudžbu duge cijevi prilikom naručivanja bicikla, kako biste izbjegli dodatne troškove dostave kod naknadne narudžbe duge cijevi.

Ukoliko želim naručiti samo dodatnu opremu, može li cijena dostave biti niža?

Cijena dostave računa se prema težini paketa, stoga, čak i ukoliko samo jedno zvono želite naručiti, cijena dostave neće biti puno niža. Ukoliko želite naručiti nešto od dodatne opreme, obratite nam se putem naše e mail adrese. U tom slučaju, potrebna je avansna uplata prilikom koje vam možemo dati određeni popust na dostavu.

Jesu li sve kacige iste veličine?

Da, sve kacige su iste veličine. Sve kacige se mogu postaviti na željenu veličinu, te ih tako djeca mogu koristiti od 2. do čak 5. ili 6. godine.

Za što služi držač za noge?

Držač za noge je možda najvažniji dio guralice. Nogom na držaču vožnja postaje prava, a ravnoteža sigurna! Ovakva vožnja najviše nalikuje doživljaju pravoga bicikla. Držač za noge omogućuje dugo održanje ravnoteže, bez raširenih nogu. Sjećate li se, kako je bilo kao dijete putovati na prtljažniku? E, pa isto tako je raširenih nogu spuštati se niz ulicu…

Treba li kočnica na guralici?

Guralica je izum bez kočnice! Guralice su potpuno sigurne i bez kočnice (na ravnoj i blago nagibljenoj podlozi). U slučaju opasnosti malo dijete ne razmišlja o tome kako ima kočnicu, a duge i velike nagibe preporučuje se izbjegavati čak i s guralicom s kočnicama.
Guralica s kočnicom ne postaje SIGURNIJA . Guralica je sigurna ukoliko se koristi u odgovarajućim okolnostima! Po kratkim, strmim nagibima, gdje postoji mogućnost nastavka vožnje i nakon strmine te sigurnog zaustavljanja, vožnja postaje pravi doživljaj!
U slučaju opasnosti djeca UVIJEK KOČE NOGAMA!

Treba li blatobran na guralicu?

Pretpostavljajući da vas neće sustići pljusak, guralici nije potreban blatobran. U najgorem slučaju može se dogoditi da nakon kiše izađete voziti po lokvama, što djeca obožavaju, jer konačno mogu od glave do pete biti mokri. U takvim slučajevima ionako nose kišnu kabanicu i gumene čizmice, a prskajuća voda bit će najmanji problem!

Zbog čega bicikl bez pedala nema „nogar” ili „stand”?

Prema našem mišljenju, dok je kod bicikla s pedalama nužan, kod guralice „nogar ili stand” može uzročiti čak i ozljede, jer nepotpuno vraćen na mjesto u zavoju može dodirnuti tlo i spriječavati vožnju.

Plastični kotač ili na napuhavanje?

Kotač s plastičnim felgama, gumom od pjenaste plastike na utjecaj sile ponaša se poput dobro napuhanog gumenog kotača. Ima stanovitu elastičnost, dobro se priljubljuje uz tlo i tiho okreće. Izrađuje se od naročito otpornog materijala, ne troši se, nema opasnosti od bušenja. Savršeni odabir za guralicu.
Guralice s aluminijskim kotačima i gumama preporučujemo onima, koji traže višu tehničku razinu. Elastičnost im je veća, ali preporučujemo držati pri ruci pumpu te pribor za popravak gume. Čelične felge uopće ne preporučujemo, prije svega jer su teške.

Do kada se guralica može koristiti?

Osim što dijete nauči s dvije godine održavati ravnotežu i može je koristiti s dugom cijevi sve dok je ne preraste (guralica s dugom cijevi sjedala može se koristiti do visine 115-120 cm), postoje tri prednosti uporabe guralice:

  • Noge trebaju ojačati, kako bi se i na biciklu s pedalama dijete osjećalo sigurnim. Kako bi znalo i ubrzati, a i voziti se po nagibima.
  • Ne trebate kupovati bicikl od 12”, pa čak ni od 14”, nego odmah bicikl od 16” od kojih postoji mnogo širi izbor nego od manjih. Na taj način ekonomičnije stižete do vrha „evolucije bicikla”.
  • Na biciklu s pedalama zaista se može voziti brzo, međutim četverogodišnjak nije uvijek upoznat s opasnostima brzine.

Zbog čega i nakon koliko vremena valja servisirati kotač?

Servisom se produljuje životni vijek kotača. Ukoliko se bicikl koristi mnogo, vozi se po brdima i dolima, ulazi u pijesak i lokve, tada se centralni dio može zaprljati i oštetiti kugličasti ležaj. Od toga će zvrckati, ali se može dogoditi da kotač potpuno zaglibi. U našem stručnom servisu opći servis sadrži sljedeće:

  • provjera varova, pregled plastične felge
  • rastavljanje centralnog dijela kotača, čišćenje dijelova (po potrebi zamjena), sastavljanje i podešavanje kotača
  • provjera pričvršćenosti upravljača, ponovno stezanje, po potrebi podešavanje visine (po potrebi i zamjena plastičnih čahura)
  • provjera pričvršćenosti nožne kočnice (po potrebi zamjena opruge i gumene plohe)
  • ponovno lijepljenje „šmirgla” držača za noge.

U okviru jamstvenoga roka kod nas je servis besplatan, ukoliko bicikl za učenje dostavite u prodavaonicu.

Treba li zaštiti cipele pri vožnji guralice?

Zaštititi noge treba na malom motoru, pošto tada mališan može dozvoliti luksuz zaustavljanja vrhom cipele, jer tamo ne treba održavati ravnotežu.

Znači li opasnost što se upravljač okreće u potpunom krugu?

Upravljač djeca „slučajno” ne povlače poprijeko.
Pas koji istrči iz grma, čovjek koji se stvori iza ugla, jer trči za autobusom, grubo oštećenje kolnika mogu prouzročiti da se dijete uplaši te naglo zaokrene upravljač i padne.
U tim slučajevima vjerojatno bi palo i s guralicom koja ima limitaciju upravljača. Stoga se toplo preporučuje nošenje kaciga i  ZAŠTITNA OPREMA ZA GURALICU!
U zavojima malih lukova izrazito dobro dođe dobro zaokretljiv upravljač!

Koja su ispitivanja obavljena kada je ova guralica dobila CE kvalifikaciju?

TÜV Rheinland, jedna od najvećih i najpriznatijih kvalifikacijskih tvrtki obavila je ispitivanje Bicikla za učenje u skladu sa EN71 standardima (koji se odnose na djecu).
U okviru kemijskih i mehaničkih ispitnih grupa više se stvari ispituje na više načina.
Kemijska ispitivanja usmjerena su koliko teško se rastapaju uporabljeni materijali i jesu li štetni po zdravlje?
Mehaničko-fizička ispitivanja kvalificiraju nosivost i izradu uporabljenih materijala, jačinu i sigurnost pričvrsnih točaka odnosno uporabivost. Bicikl za učenje opterećen je s 50 kg i prošao je sve testove.

Preporučuje li se uporaba štitnika koljena, laktova i zglobova?

Nošenje protektora vrlo je korisno, a jača i naš osjećaj sigurnosti. Preporučujemo da od početka bude obavezno njihovo nošenje (kao kaciga), jer će dijete kasnije biti teško nagovoriti. Nakon velikoga pada lakše je obrazložiti potrebu korištenja protektora, međutim pad odnosi  početni zanos…

Na koju visinu podesiti sjedalo?

Nakon što je mališan svladao ravnotežu i postane samouvjeren (sposoban  voziti s nogama na držaču) svidjet će mu se kada su mu noge više savijene, jer će na taj način uspjeti  jače gurati sebe. U početku podešavanje sjedala  treba ovisiti o osjećaju samog djeteta da se može odgurivati sjedeći. Ukoliko dijete bicikl gura stojeći, potrebno je podići sjedalo da bi dijete „zapelo” za njega, ali samo toliko da mu stopala dosegnu tlo.

Na koju visinu podesiti upravljač?

Upravljač ne vrijedi podesiti previsoko (izuzev ako dijete dostiže visinu od 110 cm). Vožnja guralice je sportska igra, a pri polasku i ubrzanju dobro dođe ako se može sagnuti na upravljač i tako se pogurnuti. U sigurnosnom pogledu također je bolja niža pozicija upravljača.

Šta valja znati o kacigi koju mogu kupiti preko web stranice?

Ispod  stiroporne unutrašnjosti i tankog ukrasnog vanjskog sloja, stoji podesivi obruč. Taj obruč treba kacigu pričvrstiti uz glavu. Postavlja se na glavu u olabavljenom stanju te ga na djetetovoj glavi valja stegnuti dok se ne pričvrsti uz glavu. Pričvršćenje je ispravno ukoliko se djetetova glava kreće zajedno sa kacigom. Djeca ne vole jako zategnutu traku ispod brade, a kopča lako uštipne i tanku kožu na vratu. Zato traku ispod brade valja skratiti toliko da je komotno možemo skopčati. Postoje i kacigieza ekstremnu uporabu koje štite cijelo lice. Zahvaljujući svom posebnom obliku pružaju ozbiljnu zaštitu. Međutim takve kacige za naraštaj od 2-4 godine rijetko se proizvode.

Zbog čega je važna dobra vidljivost?

Guralica je novi fenomen u gradskom prometu i mnogi ne računaju na to kako će dvogodišnje dijete sjedeći na biciklu od svega 86 cm sresti na pločniku. Na žalost u nas nije baš na visini prometna kultura. Česta je vožnja motora ili parkiranje vozila na pločniku. Često puta iz zgrada i dvorišta automobili izlaze na cestu bez pomoćnih zrcala. Na mnogim se mjestima može naići na nepredviđene prepreke ili  oštećeni pločnik…
Učinimo sve kako bi naše dijete bilo dobro uočljivo pri vožnji guralice!

Ukoliko imate pitanje na koje niste dobili odgovor, pišite nam i mi ćemo vam odgovoriti!

 

Ako nastavite koristiti web mjesto, pristajete na korištenje kolačića. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close