bicikLbezpedala.hr - Biciklizam s nama počinje

O guralici

Zbog čega je ovo najbolja guralica?

– Guralicu su izradili ljudi u Hrvatskoj specijalizirani za guralice!
– Od svih guralica naša je najlakša!
– Od svih guralica na tržištu može se najniže podesiti sjedalo. Mogu je koristiti djeca već od visine 81 cm!
– Zahvaljujući dugoj cijevi guralica se koristi sve dok djeca ne mogu sjesti na bicikl od 16″!
– Stražnja vilica služi i kao držač za noge. Stoga se biciklom vozi udobno bez raširenih nogu!
– Zahvaljujući punom kotaču, bez opasnosti oštećenja, može se koristiti bicikl po svim terenima. Guma ne pušta čak ni zbog krhotine stakla!
– Sjedalo je udobno i meko, stoga ni nakon duge igre djete ne bole noge!
– U mnogim jaslicama i vrtićima djeca koriste guralicu!
– Guralica se može opremiti mnoštvom ekstra opreme i na taj način svako dijete može imati jedinstvenu guralicu!
– Iako je cijena samo 54,80 EUR (s PDV-om), ipak je prvorazredan proizvod!
– Jamstvo traje 2 godine!

Zbog čega preporučujemo bicikl bez pedala?

Nakon „zečjeg bicikla” kojega se može gurati naprijed s dvije noge simetričnim pokretima, u životu djece najčešće slijedi bicikl s pedalama na tri kotača, a potom dvokotačni bicikl s pomoćnim kotačima. Proteklih je godina zaboravljeni romobil u učenju ravnoteže zamijenila novina – stabilni bicikl za učenje ravnoteže s metalnim ramom i sjedalom na dva kotača, ali bez pedala.

Koje su pogodnosti takvog bicikla? Osim što njegova upotreba znači veliki užitak za dvogodišnjake i trogodišnjake, takva je guralica novi način razvoja koordiniranih pokreta koji unapređuje razvoj sposobnosti vladanja snagom i brzinom. Vožnja bicikla bez pedala ne ovisi samo o spretnom prijenosu snage preko pedala, nego u prvom redu o integraciji kompleksnih recepcija koje omogućuju održanje ravnoteže. Treba osjetiti smjer nagiba bicikla i tijela, brzinu, nagib bližnjeg i daljnjeg puta, jarke i uzvisine. Na taj način se razvija odgovarajući  tjelesni  sklad, a posebno što se tiče ulaganja snage, obzirom na ne istodobno gibanje obje noge simetričnim pokretima, nego naizmjeničnim pokretima nogu. Ukoliko cestovni uvjeti  dopuštaju, djeca mogu naučiti  iskoristiti uloženu energiju podizanjem obje noge bez novog zaleta, održavajući smjer samo upravljačem.

O guralici

Dijete koje nakon guralice vozi bicikl na pedale, bit će sposobno voziti bicikl mnogo sigurnije i naučiti ga voziti mnogo prije, budući da je prethodno već steklo iskustva  zajedničkim hodom s vozilom.

Osim sigurnijeg upravljanja vozilom u pokretu, bicikl za učenje ima i druge prednosti, koje se mogu iskoristiti kod djece u različitim fazama razvoja. Prije svega to je kod djece koja su zbog različitih uzroka nesigurna i boje se održavati ravnotežu. Uporabom bicikla za učenje stiču  sigurnost  jer su obje noge na tlu, a pritom dobivaju samopouzdanje,  doživljaj osobne važnosti – „ja radim to” „radim to sam”. To su povratne informacije o vlastitim kompetencijama, koje su eventualno nedostajale. Pored spomenutog djeca dobivaju i veću slobodu, mogu se udaljiti od svojih roditelja i iskušati u novom  izazovu, kojega prilagođavaju sami za sebe i svoje mogućnosti. Za mališane može značiti nevjerojatan doživljaj kada sa svojim starijim bratom ili roditeljima krenu na zajednički izlet biciklom.

Guralice mogu pomoć i djeci kojima je problem izvođenje asimetričnih pokreta, djeci koja su izostavila u svom razvoju kretanje puzanjem ili penjanjem. Kao bebe prelazili bi s jednoga mjesta na drugo poput skakutajućih zečeva. Umjesto pokreta lijevo – desno radili bi pokrete dvije ruke – dvije noge. Takva djeca obično teško nauče gaziti pedale i na taj način se isključuju iz radosti vožnje bicikla. Čak i tricikl guraju s dvije noge.

Djeca koja teško razviju dominanciju jedne strane, znači niti sami ne znaju, jesu li ljevaci ili dešnjaci, crtaju, jedu, češljaju se malo s jednom, malo s drugom rukom, također mogu mnogo dobiti korištenjem načina pokreta koje zahtjeva vožnja na biciklu bez pedala.

Još jedan sitnica, koju je važno spomenuti: zahvaljujući biciklu za učenje, iz života roditelja vjerojatno će izostati uobičajeno učenje vožnje bicikla trčanjem zgrbljenih leđa. A to vam možda i neće baš nedostajati!

Kako naučiti voziti bicikl?

Sjedeć  i na biciklu bez pedala dijete treba punim stopalom dosegnuti tlo (ne vrhom prstiju, nego u prirodnom položaju), Tako ga može koristiti bez opasnosti prevrtanja, a prilikom koračanja može se kretati. U prvom razdoblju (nekoliko tjedana) bicikl se koristi samo koračajući, polako. Nije preporučljivo požurivati dijete. Iz koraka se odjednom razviju brži pokreti nogu nalik na trčanje. Vrijeme između promjene nogu se produljuje, a dijete na trenutke ostaje na biciklu u ravnoteži i ne mora je održavati. Uvijek može brzo korigirati svoj položaj na biciklu i nogu  brzo i sigurno staviti na tlo. Sposobnost održavanja ravnoteže je veličanstven doživljaj koji motivira djecu na sve veći napredak.  Nakon sigurnog održavanja ravnoteže otvara se mogućnost vožnje po blažim nizbrdicama, prijelaz preko prepreka, utrkivanje biciklima ili čak nogomet na biciklu.

Koje su prednosti guralice u usporedbi s biciklom na pedale?

Mnogi nisu mogli naučiti voziti bicikl bez pomoći. Do sada su roditelji postavljali pomoćni kotač, trčali za biciklom pridržavajući, a usput bodrili svoju djecu za okretanje pedala, strahujući da ne dođe do pada. Nerijetko doista dolazi do pada, što može biti uzrok straha od vožnje bicikla. Mnogi se odrasli ne osjećaju sigurnima gazeći pedale zahvaljujući upravo lošim iskustvima iz djetinjstva.
Pojavom guralica došao je kraj takvim situacijama. Guralica uči dijete na održanje ravnoteže polako, prema osobnim mogućnostima djeteta. Upoznavanje ravnoteže sporijim tempom omogućava veću kontrolu i osjećaj sigurnosti nego kada se jednom uhvati ravnoteža i mora dalje gaziti pedalama.

Savjeti

– Zaštitna kaciga pri vožnji guralice nije obavezna, ali se preporučuje! Bez zaštitne kacige ne krećite na put! Što se dijete prije navikne na kacigu, tim će se lakše prihvatiti njeno korištenje i kasnije.

– Važna je i dobra uočljivost. Zaštitni reflektirajući prsluk čini vozača bicikla uočljivim tijekom cijeloga dana, a svjetla noću, zimi i predvečer!

– Noćna mora mnogih roditelja je udaljavanje djeteta na neuhvatljivu daljinu i usprkos njihovom pozivu da se zaustavi. Ta situacija se može spriječiti na dva načina:
• Prvi je da idete naprijed i tek kada mahnete ili pozovete dijete vas smije slijediti.
• Drugi način je da odaberete sigurne i za dijete lako raspoznatljive točke ( kanta za smeće, stajalište autobusa, parkirano vozilo na pločniku) do kojih treba stići i pričekati.

– Upoznajte dijete s opasnostima na koje može nailaziti u svom mjestu stanovanja i na pravcu kretanja (naročito su opasni automobili parkirani preko pločnika i slično)!

– Guralica nije namijenjena samo za odlazak na igralište, u vrtić ili u trgovinu. Možete je ponijeti sa sobom i na izlet u šumu i prirodu ili obližnja turistička mjesta i izletišta.

Zbog čega je dobar bicikl bez pedala?

Najvažnija prednost  je što dijete nauči održavati ravnotežu na dva kotača samostalno, bez ičije pomoći. Dijete koje je steklo rutinu u vožnji guralice jednostavno presjedne na bicikl s pedalama i nakon vrlo malo vježbe može voziti. Ne treba trošiti vrijeme na trčkaranje i pridržavanje djeteta, jer  će i bez toga biti sposobno naučiti voziti bicikl.

Kako je to moguće?

Prije pojave bicikla bez pedala djecu smo učili voziti bicikl obrnutim principom. Pomoćnim kotačima učili smo ih gaziti pedale, a tek nakon toga održavati ravnotežu. To je puno teže. Genijalnost guralice je što djeca sama, bez pomoći, i u skladu s vlastitim mogućnostima i osjećajem, svojim tempom, postupno upoznavaju održavanje ravnoteže od prvih koraka do vožnje.
Guralica je izvrsna igračka za razvoj manualnih i kognitivnih sposobnosti!